En sunn sjel i et sunt legeme

Vi skriver 2016 og et helt år med blanke ark ligger foran oss. Mange av oss tenker at ja, nå skal vi begynne et nytt og bedre liv. Vi skal slutte å røyke, vi skal drikke mindre, vi skal trene mer, vi skal spise sunnere, vi skal besøke våre gamle oftere osv. Mange gode forsetter er tenkt i gjennom, noen har skrevet de ned og lagt de i en konvolutt i en safe eller lignende. Mange har allerede annonsert de på sosiale medier, noen har inngått veddemål og noen har allerede glemt dem.

Blogger: Odd Sverre Westbye
Senterleder RKBU Midt-Norge

Nyttår er tiden for de gode forsetter og for de fleste av oss lever vi godt med at forsettene falmer litt når hverdagen er over oss på nytt. Forsetter blir som forelskelser, de er rosa og deilige til å begynne med, men så kommer hverdagen etter hvert. Og heldigvis er mange av oss glade i hverdagene og lever godt med de eventuelle lastene vi har.

Nå er det selvsagt lurt å slutte å røyke, det er og blir helseskadelig. Heldigvis er det nå svært sjelden at voksne røyker inne med barn eller andre voksne til stede, så røyking i Norge i dag skader stort sett bare den som røyker selv. Annet er det dessverre med for mye drikking.

Vi har akkurat lagt bak oss ei julehøytid som svært mange barn gruer seg veldig til, fordi én eller flere av omsorgspersonene drikker for mye eller ruser seg på annet vis. Om lag 200.000 barn opplever hvert år at foreldre blir overstadig beruset i jula. 10% av alle voksne i Norge skulle ønsket at deres foreldre hadde drukket mindre alkohol i julehøytiden da de selv var barn. Det vil si at nærmere en halv million voksne i dag har dårlige minner fra egen barndom på grunn av rusbruk.

Det å trene mer for de som i dag ikke rører på seg i noen særlig grad er sikkert positivt. Vi er skapt til å bevege oss, til å gå og løpe, til å svømme, til å leke og til bruke kroppen i ulike aktiviteter. Så en systematisk bruk av kroppen kan anbefales, men sannelig ikke like lett å gjennomføre slik det er med de andre forsettene.

Her kan et hjelpemiddel være en ny app utviklet på NTNU. Dette er også et forsett som i hovedsak angår den enkelte. Ingen barn tar skade av at foreldrene trener regelmessig, så lenge det er innenfor rimelige rammer. Og barn selv har i hvert fall ikke vondt av aktivitet. Minst en time hver dag er viktig for barn og unge i alle aldre. Også å spise sunt er lurt. Spis nok frukt og grønt, ikke for mye rødt kjøtt, ikke for mye sukker og fett.

 

Foto: Gratisography
Foto: Gratisography

Følg gjerne kostholdsrådene fra myndighetene og sjekk vekta en gang i blant. Også her gjelder ordtaket at gammel vane er vond å vende. Har en alltid drukket cola så fortsetter en gjerne med det, i stedet for å bruke vann. Spiser en mye «junkfood» så fortsetter en gjerne med det.

Å gi råd er enkelt, særlig å gi råd til andre, men å følge dem er verre. Heller ikke litt slanking er farlig for barna til de som slanker seg. Men dersom barna begynner å slanke seg så skal de voksne følge med. Vi vet at kroppspresset er stort i dag, mange unge ønsker å framstå som skoleflinke, som sunne som spiser riktig og trener regelmessig, som vellykkede både på den ene og den andre måten.

For enkelte kan dette gå over styr, for rask reduksjon i vekt kan være svært farlig – ja, til og med dødelig dersom en ikke er klar over kroppens reaksjon på for hurtig tap av vekt. I nyttårshelga døde ei 13 år gammel jente, sannsynligvis på grunn av underernæring. Så alle foreldre bør være litt på vakt dersom ditt barn har startet et ”prosjekt slanking” i denne tiden med gode forsetter.

Men, hva vil jeg nå med denne bloggen? Jo, nyttår er tiden for de gode forsetter, og mange kan gjøre lurt i å realisere noen av disse. Da er det lurt at du ikke blir alene om å realisere de gode forsettene. Det er mye lettere å lykkes dersom en går sammen med andre. Det kan være din fastlege eller en annen helsearbeider, det kan være en likesinnet med samme utfordring, en forening eller organisasjon som er opptatt av det samme spørsmålet eller en god venn, nabo eller slektning.

Bli ikke alene med ditt forsett. Søk sammen med andre i flokken din og lykke til med jobben! Nå er hverdagen allerede i gang og det rosa sløret begynner å avta, men like fullt kan forsettene absolutt være verdt et helhjertet forsøk til det bedre, for en selv og sine barn.

Måtte alle gode forsetter som er positive, for både voksne og barn, gå i oppfyllelse i 2016.

 

Legg igjen en kommentar