«Killer clowns» – Når det trygge og hyggelige blir farlig og skremmende

Det mest ødeleggende med vold, hvis du overlever, er for de fleste ikke smerten eller de fysiske skadene. Det er den gnagende frykten og utryggheten volden etterlater. Det kunne skje, og det kan skje igjen. Maktesløsheten. Muligheten for å dø eller bli ødelagt. Ydmykelsen.

Av Tormod Rimehaug, psykolog og førsteamanuensis ved RKBU Midt-Norge.

Aller verst er det for barn hvis trygghetsbasen – hjemmet deres – blir åsted for vold og foreldrene deres utøver vold. Begge kildene til trygghet blir revet bort og det er ingenting igjen å bli beskyttet og sikret av.

Tormod Rimehaug (2010)
Tormod Rimehaug

Å bli utsatt for en truende klovn ligner på dette selv om det er mindre dramatisk. En klovn skal være morsom og hyggelig, innby til tillit og vennskap. Verden snus på hodet når en klovn blir truende og farlig.

Derfor er det vold å ta på seg groteske klovnemasker og skremme og true barn eller voksne.

Det er den samme virkningen som ABB hadde på Utøya, ved å myrde i politikostyme. Noen mobbere tror også at deres psykiske eller sosiale vold bare er «uskyldig moro». Men ofrene forteller en historie om frykt og håpløshet. Det er de selvsentrerte ideene til «killer clowns» som er problemet, men de får oppmuntring og idétilførsel fra ferdiglagede skremmerekvisitter.

Derfor er det bra hvis leketøysforhandlere slutter å selge klovnemasker som er laget skremmende. Det er parallelt til at det er mordere som dreper, men tilgangen på våpen og skremmeeffekter begrenser volden. Det er ikke vanlige morsomme klovnemasker som brukes, men nifse og groteske varianter som jeg ikke ser det som et tap å få ut av markedet.

Hvis noen velger selv å lage grotesk moro sammen får de lage rekvisittene selv. 

Denne teksten er også publisert på Facebook.

Legg igjen en kommentar