Ung og flink – men hvor går grensa di?

Hei du! Ja, du som nylig har byttet skole. Starta på videregående. Kanskje har du flyttet også. Du som er midt i ungdomstida di – full av forventninger og pågangsmot, hormoner, usikkerhet og følelser. Du som er inne i den kroppen som stadig er i endring, både på innsida og utsida. Føler du deg forvirret og litt ”uttafor deg sjæl”? 

Hvis du gjør det, så er det i alle fall ikke så rart. Kroppen din er i stor endring, hjernen din er ikke ferdig utviklet enda, og hormonene tar stor plass. Og humøret ditt endrer seg raskere enn en sprettball spretter opp og ned, sier du? Jo, det – det er helt normalt det.

Av: Marianne Tevik Singstad, stipendiat, RKBU Midt-Norge

Uansett, det er deg jeg gjerne vil skrive noen ord til. Kanskje treffer det deg ikke i det hele tatt, men jeg våger meg likevel. For det å begynne på ny skole midt i denne tiden, det krever sitt. Det fører med seg endrede krav til prestasjoner faglig sett, forventninger fra deg selv, lærere og familie. Og ikke minst fører det med seg store sosiale endringer. Det fører med seg et ønske om å passe inn, bli godtatt og å finne sin plass. Og hvordan takler man slike endringer best? Ved å gjøre som alle andre, eller å stå for sine egne meninger? I bunn og grunn ønsker vi vel alle å bli likt, akseptert og godtatt..?

Marianne Tevik Singstad (Foto: Frode Jørum / RKBU Midt-Norge)
Marianne Tevik Singstad (Foto: Frode Jørum / RKBU Midt-Norge)

Et evig jag

Men kanskje har det tatt litt av, dette jaget etter å bli godtatt? For sosiale media bruker vel du også en del tid på? Ikke for å være belærende her, men forskning viser faktisk at ungdom i gjennomsnitt bruker 4 timer på sosiale media hver dag. Det jeg synes er litt skummelt med det, er at de appene hvor vi presenterer oss selv (les: facebook, insta, snap) har skapt et jag etter det perfekte. Vi søker etter bekreftelse hele tiden, og vi blottlegger oss selv på en slik måte at alle kan ha en mening om oss. Samtidig kan vi sammenlikne oss med alle andre som søker etter den samme bekreftelsen. Og sammenliknet med andre, så føler vi oss kanskje verken pene, smarte, godt trent eller flinke. Det er alltid noen der ute som er bedre enn meg, og når ingenting er godt nok, er det evige jaget etter perfeksjonismen en realitet.

Er du også utslitt?

Jeg har lest mange steder i det siste at ungdommer på din alder er slitne, faktisk helt utslitte, noen er depressive og noen har angst. Andre er superstressa. Hele tiden. Negativt selvbilde og plager av at alt er et slit har jeg også hørt at mange sliter med. Og det synes jeg er trist. Jeg synes det er så innmari trist at vi skal presse oss til sykdom, at vi skal stille så høye forventinger til oss selv og til hverandre at vi får dårligere livskvalitet av det. Er du enig i dette du? Eller er jeg helt på vidda?

Viktig med sosial støtte

Uansett, så viser forskning oss at det å ha positive og støttende venner er en av de faktorene som har størst betydning for ungdommers psykiske helse. Vennskap og sosial støtte påvirker også det indre stresset vi kjenner på, på en positiv måte. Sosial støtte handler om å bli sett og anerkjent, få hjelp og råd og å ha noen å snakke med når ting føles tungt. Og dette kan faktisk beskytte oss mot angst, depresjon og stress.

Som jeg nevnte tidligere her, så leser jeg ofte om ungdommer som sliter med prestasjonspress, både på skolen og sosialt, som er deprimerte og stressa. Kanskje kan det hjelpe å støtte hverandre litt? Backe opp andre, både på gode og dårlige dager?

Klapp deg sjøl på skuldra

Til slutt vil jeg bare si til deg, du som er midt i ungdomstida di: Kanskje skal du forsøke å sette noen grenser for deg selv? Finne ut hva som er godt nok for akkurat deg? Når skal du være fornøyd med deg selv? Ikke sammenliknet med andre, men sammenliknet med deg selv. Når skal du klappe deg selv på skuldra og kjenne at du presterte godt?

Husk å anerkjenn deg selv i blant – det tror jeg du bare har godt av!

Dette blogginnlegget er basert på et foredrag gitt til elever på videregående skole under Ungdommens Forskernatt ved NTNU, september 2016: 

Forelesning: Hvor går grensa di? – om ungdom og identitet

Researchers' Night – ungdommens forskernatt ved NTNU på fredag ga stipendiat Marianne Tevik Singstad muligheten til å trigge refleksjon hos ungdom på videregående skole rundt grensesetting og identitet. Her kan du se forelesningen i sin helhet. 🙂 Marianne skal fremover forske på opplevd sosial støtte hos barn og unge i barnverninstitusjoner i sitt ph.d.-prosjekt: https://www.ntnu.no/rkbu/opplevd-sosial-stotte-blant-barn-og-unge-i-barneverninstitusjoner

Posted by RKBU Midt-Norge – Regionalt kunnskapssenter for barn og unge on 26. september 2016

Legg igjen en kommentar