Hva er det med enkelte menn?

Av Odd Sverre Westbye, senterleder ved RKBU Midt-Norge.

Jeg er mann selv, og har vært det i over 60 år. Så langt har jeg ikke sett noe ufordelaktig ved å være en mann. Jeg har vært heldig med helsa, men med økende alder kommer tilhørende plager. Jeg har gode venner, flest menn, men også noen damer. Noen venner ligger igjen på valen, andre har jeg hatt i mer enn 40 år. Jeg har jobb med de utfordringene det gir, jeg har vært gift og kjent på tette relasjoners problemer, er nå skilt og har en samboer.

Jeg er glad i fotball og går jevnlig på Lerkendal med de opp- og nedturer det måtte gi. Jeg går en og annen høst på jakt med stort sett hyggelig resultat sett fra rypa sin side og jeg slår i en og annen spiker i ett eller annet byggeprosjekt til glede for mange og sikkert til irritasjon for andre. Resultatet, ja det blir sånn passe. Jeg er stort sett en lykkelig og heldig mann som også har både barn og barnebarn.

Og ja, selv om jeg er over 60 så både tenker jeg på sex og har selv et seksualliv. Jeg tror det er helt vanlig hvis jeg har forstått litteraturen riktig. Skulle jeg ta feil her, så for all del si ifra så jeg kan gjøre noe med det. Og slik har jeg hatt det i et langt liv. Derav barn som nå har gitt meg barnebarn.

Blanding av seksualitet

Men, hva er det med menn som blander egen seksualitet med barns seksualitet? Jeg vet at barn også har en seksualitet, jeg vet at de utforsker og finner glede med egen kropp. Men dette har da ingenting med meg som voksen mann å gjøre. Voksnes seksualitet hører de voksnes verden til, punktum finale. Bland aldri barna inn i det. Det er overgrep, det er kriminelt, det er forkastelig og det er dypt skadelig for de barna som rammes.

Et overgrep er og blir et overgrep, en kan kalle det hva en vil og forklare eller bortforklare det med lyster, begjær eller hva som helst. Voksne menn, ja det er dessverre flest menn skal ikke blande egen seksualitet med barn. Det hjelper ikke om du er lærer, prest, lege, kontorist, fotballtrener eller fabrikkarbeider. Som voksen, hold dine lyster unna barna.

Et overgrep er et overgrep

Jeg godtar og aksepterer at vi har ulike legninger, og jeg vet at en legning heter pedofili. Slik er det og det er til å leve med. Og hvilke fantasier den enkelte har inne i seg skal ikke jeg legge meg bort i. Men, hold fantasiene der de hører hjemme, inne i dine tanker. De har ingenting å gjøre ute i offentligheten, i hvert fall ikke dersom dette innebærer involvering av barn og unge. Et overgrep kan ikke bortforklares med en legning, et overgrep er og blir et overgrep, en kriminell og nedrig handling som skader barna.

Dette er en mørk og vond side av livet og verden som jeg helst ikke vil nærme meg eller ta tak i. Så takk til Barnehuset i Trondheim som vekte til live en harme og en fortvilelse som avstedkom dette innlegget.

Stå på videre dere i Barnehuset og dere i SOBI-gruppa og alle dere andre som arbeider for disse barna som blir utsatt for vold og overgrep.

Og ikke minst, måtte vi alle bidra til å forebygge disse alvorlig kriminelle handlingene til beste både for barna og også de voksne som slipper å ende opp som kriminelle overgripere.